Uczniowie klasy 3a korzystając z pracowni kulinarnej oraz sprzętu zakupionego w ramach programu rządowego Laboratoria Przyszłości wspólnie z wychowawczynią p. Jolą Czechowską przygotowywali kolorowe jesienne kanapki oraz pyszny koktajl z dżemów zrobionych przez rodziców uczniów.
Celem zajęć było:
- kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych,
- wdrażanie do spożywania różnorodnego pieczywa, nabiału, wędlin, warzyw i owoców, pogłębianie wiedzy na temat zdrowego odżywiania,
- wyrabianie nawyku zaradności (samodzielne przygotowanie kanapki),
- budowanie poczucia estetyki podczas spożywania posiłków,
- nauka kulturalnego zachowania się przy stole,
- przestrzeganie zasad higieny i bezpieczeństwa w czasie przygotowywania posiłków,
- poznanie wartości odżywczych niektórych produktów.
Wszyscy ochoczo zabrali się do pracy, a później do degustacji. Na koniec uczniowie wypili pyszny truskawkowy koktajl zostawiając na ustach mały biały wąsik.
Uczniowie klasy 3b skorzystali z pracowni kulinarnej i przygotowali własne tosty. Jedzonko było wyśmienite i w tym dniu, bez wyjątku, ze smakiem zjedli drugie śniadanie. Dzieci lubią być kucharzami!
Na zajęciach z wykorzystaniem klocków Lego, korzystając z własnej wyobraźni i podpierając się instrukcją, konstruowali ciekawe pojazdy i obiekty. Uczniowie wykazali się kreatywnością, a przy tym świetnie się bawili.